Har du hört talas om begagnade bildelar på nätet?

Självklart går det bra att handla reservdelar för bilar på andrahandsmarknaden. Faktum är att fler och fler privatpersoner köper begagnade reservdelar på nätet idag. Marknadsplatserna heter i första hand Blocket och E-Bay. Kanske kan det låta som en högriskaffär att förlita sig på en bild och säljarens information. För håller inte kvatlitet och affären är genomförd, är det lite som att kasta pengarna i sjön. Sanningen är dock den att det finns en hel del seriösa aktörer som är väldigt tydliga i sina specifikationer. Det kan till och med vara så att större företag inom bilreservdelar ligger ute med annonser på dessa marknadsplatser. Vad som är ännu viktigare – och som gäller i fallet E-Bay – är att det finns recensioner som stödjer att säljaren är en seriös aktör.

Här följer några viktiga råd för dig som tänker köpa begagnade bilreservdelar på nätet.

Läs hela beskrivningen

Varje produkt bör ha en tydlig produktbeskrivning. Ju fler detaljer desto högre seriositet. Undrar du något är det bara ringa eller maila säljaren. I synnerhet bör du vara säker på vilket skick bildelen har. Det enda raka rådet är – återigen – att läsa igenom beskrivningarna ord för ord!

Titta på bilderna

Väldigt behjälpligt är det om du har möjlighet att få en tydlig visuell bild av bildelarna. Även om en säljare är duktig på att specificera allting så kanske bilden eller bilderna är väldigt otydliga, eller ännu värre – saknas helt. Det allra bästa är om du tillsammans med produktbeskrivningar och bilder kan dra slutsatsen om bildelarna är köpvärda eller inte.

Hur ser leveransen ut?

Om du kommit så långt att du är så gott som säker på att du tänker köpa bildelarna så följer att du antingen måste få dem skickade (mot postförskott) eller kanske rent utav åka och hämta varorna på plats. Om avståndet är alldeles för långt finns bara det förstnämnda alternativet. I ett sådant fall gäller det att du är helt på det klara om motparten (säljaren) kan avtala med dig att leverera mot exempelvis postförskott. Andra metoder som bankinsättningar eller PayPal faller. Du måste helt enkelt få din vara innan du betalar pengarna!